Autóvezetés felelősen – 2. rész

2017. február 27. 10:47 - budgetnaplo

Egy korábbi bejegyzésünkben (itt) már írtunk annak veszélyeiről, ha alkohol fogyasztása után vagy túl fáradtan ülünk a volán mögé, netán üzeneteket pötyögünk mobiltelefonunkon vezetés közben. Épp ezért most más irányból járjuk körbe a felelős autóvezetést: a legfontosabb közlekedési szabályok szempontjából.

be-responsibile.jpg

Sokan megfeledkeznek róla, pedig nagyon lényeges, hogy naponta legalább egyszer leellenőrizzük az autót, mielőtt beülünk. Fésüljük át a járművet kívülről, vizsgáljuk meg az abroncsok állapotát, valamint teszteljük le a világítás működését is. Miután megbizonyosodtunk arról, hogy a gépjármű megfelelő állapotban van, és elvégeztük a szükséges beállításokat, indulás előtt elengedhetetlen a biztonsági öv becsatolása. Ha nagyon sietünk, vagy csak néhány sarkot teszünk meg (bérelt) autóval, akkor sem szabad megfeledkeznünk erről, hiszen elég egy kisebb fékezés ahhoz, hogy sérülést szenvedjünk, vagy okozzunk másoknak. Figyeljünk rá, hogy útitársaink is be legyenek kötve, ha nem egyedül utazunk.

drive-responsibly-logo.png

Az autóvezetés folyamatos döntések sorozata, ezért kulcsfontosságú, hogy az elméleti szabályokat ismerjük, és alkalmazni is tudjuk a gyakorlatban egy-egy váratlan szituáció során. A KRESZ szabályait saját és mások biztonsága érdekében is be kell tartanunk. Az útszéli jelzőtáblák például fontos üzeneteket tartalmaznak, ezért mindig vegyük figyelembe azokat, például a sebességre vonatkozó korlátozásokat. Ha a megengedettnél nagyobb sebességgel hajtunk, akkor jelentősen megnő a féktávolságunk is, és nagyobb eséllyel okozunk balesetet egy váratlan szituáció során. Lényeges továbbá, hogy menet közben megfelelő (legalább két autónyi) követési távolságot tartsunk az előttünk haladó mögött, akár városon belül, akár városon kívül autózunk, így egy hirtelen fékezés esetén mi is könnyebben tudunk reagálni. Vannak olyan közismert szabályok, amelyeket bár nem jelölnek közúti táblák, ismeretük mégis nélkülözhetetlen. Ilyen például a jobbkéz-szabály és más elsőbbségadás, például a biciklisáv vagy a gyalogosok esetében.

resp.jpg

A volán mögött tehát folyamatosan figyelnünk kell autónkra, a forgalomra és a szabályokra egyaránt, ezért azt javasoljuk, hogy csak a gépjármű ellenőrzése után induljunk útnak, és fokozottan figyeljünk a közlekedési szabályok betartására. Mindez igaz akkor is, ha saját járművel, és akkor is, ha bérelt autóval utazunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budgetnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6312297499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása