Vezessünk felelősen! – 1. rész

2017. február 13. 11:21 - budgetnaplo

 2222.jpg

Azt gondoljuk, hogy nem lehet eleget beszélni a felelős autóvezetésről. A közel 10 évvel ezelőtt bevezetett zéró tolerancia ellenére sajnos még ma is történnek olyan balesetek, amelyeket olyan sofőrök figyelmetlensége vagy lassúsága okozott, akik alkoholt fogyasztottak, mielőtt a volán mögé ültek. Szeszes ital fogyasztása után csak és kizárólag akkor javasolt a volán mögé ülni, ha kellő időt hagytunk az alkoholnak lebomlani szervezetünkben, és az előző este elfogyasztott szeszes ital mennyisége nem haladta meg az 50 ml-t. Alkohol hatására ugyanis jelentősen megnő a reakcióidőnk és csökken a felelősségérzetünk, aminek következtében emelkedik a baleseti kockázat.

22.jpg 

A fentieken kívül más veszélyforrásokkal is szembe kell néznünk nekünk, gépkocsivezetőknek. Ilyen például a volán mögötti elalvás kockázata. Átlagosan másfél óránként ugyanis ránk tör a fáradtság érzése, amikor vagy elalszunk, vagy leküzdjük a késztetést és sikerül ébren maradnunk. Ilyenkor vezetés közben érdemes egy 15-20 perces pihenőt tartanunk. A másik veszélyforrás a telefonálás vagy bármilyen üzenet, amelyik a telefonunkra érkezik. Ha meghalljuk a csipogó hangot, automatikusan a telefonunkért nyúlunk, és elolvassuk ki mit írt nekünk, majd azonnal választ is küldünk. Nagyon kockázatos lehet, ha akár egy pillanatra is levesszük a szemünket az útról, mert figyelmünket nem tudjuk egyszerre két helyre megosztani. Egy belga alapítvány néhány évvel ezelőtt egy bevállalós kampányban be is bizonyította ezt. A kampány során új közlekedési szabályt vezettek be a rutinpályán gyakorló, oktató mellett ülő autóvezetőknek: vezetés közben kellett üzenetet írniuk. A mutatvány senkinek sem sikerült nagy fékezés vagy bójaelütés nélkül. (A kampányról készült összefoglaló videó az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=HbjSWDwJILs)

 222.jpg

Az eddigieket figyelembe véve azt javasoljuk, hogy szeszes ital fogyasztása után várjunk addig, amíg teljesen kiürül a szervezetünkből az alkohol. Amennyiben túl fáradtak vagyunk, akkor ne üljünk autóba, azonban ha ezt nem tudjuk elkerülni, akkor óvatosan vezessünk, és hosszabb út esetén rendszeresen tartsunk pihenőt. A telefonunkat kézben tartva egyáltalán ne használjuk vezetés közben, a sürgős hívásokat kihangosítva fogadjuk.

Hamarosan jelentkezünk a felelős autóvezetésről szóló 2. blogbejegyzéssel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budgetnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2112253884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása