Budget Travel – 1. rész

2016. október 05. 16:36 - budgetnaplo

Mi is az a Budget Travel, avagy a gazdaságos utazás?

A www.bootsnall.com internetes oldal szerint a Budget Travel fogalmát a következőképpen definiálhatjuk: az utazás azon fajtája, amivel a legtöbbet kihozhatjuk a pénzünkből.

Mit jelent ez? Ha vastag a pénztárcád, természetesen nem kell túl sokat elmélkedned az utazásod költségvetésén. A szállásnak, az étkezésnek és az utazásnak nem szabnak szűk határt a szomorú anyagiak. Ellátogathatsz a látványosságokhoz, kipróbálhatod – ha még nem űzöd sportszerűen –  a búvárkodást, a túrázást, a vadvizi evezést, a drága éttermeket és bérelhetsz egy fényűző apartmant, mely úgy van felszerelve, hogy semmiben ne szenvedj hiányt az ott tartózkodásod alatt anélkül, hogy aggódnod kéne, mindez mennyibe kerül.travel01.jpg

Nem mindenki olyan szerencsés (vagy szerencsétlen?), hogy úgy utazzon, ahogy arra a Föld lakosságának csak igen kis része képes. A legtöbbünknek gondosan meg kell terveznie az utazást és megpróbálni a lehető legkevesebből megúszni a vakációt.

De itt most engedjétek meg, hogy tisztázzak egy esetleges félreértést! A költséghatékony utazás nem egyenlő az olcsóval, és a mi véges pénztárcánkkal óvatosnak kell lennünk, nehogy elkövessük azt a hibát, hogy bármin és mindenen spórolunk, mert így lemaradhatunk arról az élményről, amiért egyáltalán elutaztunk. Ne felejtsd, ez nem verseny! Ne dőljünk be olyan mondatoknak, hogy “minél olcsóbban megúszod, annál hitelesebb lesz az utazás során szerzett élmény”.

A Budget Travel legfontosabb szabálya, hogy passzoljon ahhoz, amit te elképzeltél az utazásodról, hogy igazi élmény legyen, ami nyomot hagy benned és felejthetetlen emlékeket maga után, legyen szó akár egy pár napos kiruccanásról, akár hónapokig tartó utazásról. Ahogy a fentebb említett internetes forrás kijelenti: “a helyes utazásért nem jár díj. Tulajdonképpen az utazás nem lehet helyes vagy helytelen”. [1]

travel03.jpg

Európa drága. Minél nyugatabbra mész, annál drágább lesz minden. De ez nem szabad, hogy eltántorítson bennünket, hogy utazgassunk a kontinensen belül, csupán egy kis előrelátásra van szükségünk. Közlekedési eszközök, szállás, étkezés és a leglényegesebb, hogy kitűzzük utazásunk célját. Családi látogatásra megyünk, vagy pihenni és csodálni a fantasztikus kilátást? Belevetnénk magunkat a nyüzsgő nagyvárosok forgatagába és helyi specialitásokat kóstolnánk? Azért megyünk, hogy a hegyekben túrázzunk, vagy hogy elvegyüljünk a helyiekkel és megismerjük az életmódjukat? Bármi is legyen a cél, minden lehetséges, csak bölcsen kell döntenünk. “Csak tudnod kell, mi élvez nálad elsőbbséget, szükséged lesz tájékozódni és néhány kompromisszumot megkötni, alkalmazkodni a helyzethez – és utazni”.[2]

Ami a szállást illeti, ráakadhatsz néhány szuper olcsó helyre, ahol álomra hajthatod a fejed. Kempingezhetsz, vagy foglalhatsz egy helyet egy sokágyas szobában, ahol több emberrel kell osztoznod a helyiségen. Főzhetsz magadra, hogy ne kelljen vagyonokat költened étteremben, és elkerülheted a turista látványosságokat, illetve minden külföldiek által látogatott helyet, ahol az árak valószínűleg az ég alját verdesik. De tényleg megéri mindez? Olyan emlékezetes lesz az utazásod, amilyennek elképzelted? Nos, mindannyian mások vagyunk és más elveket vallunk az utazás minden aspektusával kapcsolatban is, ráadásul nem mindig ugyanúgy vélekedünk arról, mi a fontos. Néha feladnánk a jólétet és inkább másra költenénk többet, máskor pedig csak egy kicsit több kényelmet élveznénk, hogy a legtöbbet hozzuk ki az időnkből, amit pihenésre szánunk.

travel02.jpg

Ebben a blogsorozatban az európai és magyarországi utazásról olvashattok, a szállást, az utazást, vagy az adott konyhát górcső alá véve, és hasznos tippeket kaphattok, hogy hogyan kíméljétek a pénztárcátokat úgy, hogy közben csodás élményben legyen részetek az utazásotok során. Mi hisszük, hogy nem kell a szabad ég alatt éjszakáznod, hogy pénzt spórolj, bemutatunk nektek néhány egészen olcsó megoldást, amiért cserébe a legtöbb kényelmet és remek vendéglátást élvezhettek európai körutatok során. Megosztjuk tapasztalatainkat a helyi ételekkel és a legjobb helyekkel kapcsolatban különböző országokban. És minden kertelés nélkül már most kijelenthetem: mi autóval szeretünk a legjobban utazni. Hogy miért? Annyi előnye van, hogy abba inkább bele sem kezdek most, mert soha nem lenne vége az írásomnak. De erről is eszmét cserélünk majd, ígérem.

A következő alkalomig csak egy jó tanács: utazzatok nyitott szemmel és élvezzétek az utazást!

 Írta: shin.

Források:

[1] www.bootsnall.com

 [2] www.tomislavperko.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budgetnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8011772387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása