Az autóbérlés folyamata – személyes autóátvétel és -leadás

2018. június 07. 17:56 - Budget blog

Blog sorozatunkban lépésről lépésre mutatjuk be a rövid távú autóbérlés menetét. Az előző részben az internetes foglalást veséztük ki, a mostani fejezetben pedig a személyes autóátvételt és a leadást fogjuk taglalni.

Miután sikeresen lefoglaltuk a kölcsönözni kívánt autót és elérkezett a várva várt pillanat, hogy átvegyük a járművet, nem árt, ha tisztában vagyunk pár dologgal. Mielőtt elindulnánk, érdemes a kocsi állapotjelző adatlapját leellenőrizni. Azután ezt össze kell vetnünk a kocsi aktuális kondíciójával és amennyiben a laptól eltérően, új sérüléseket találunk a járművön, azt jelenteni kell a lízingcég kollégáinak. Így könnyen tisztázható, hogy a sérülés nem a mi bérlési időnk alatt keletkezett. A biztonság kedvéért videót is készíthetünk az autó állapotáról.

Bár nyilvánvalónak tűnik, ugyanakkor rutinos autóbérlők is beleesnek néha ebbe a hibába: mindig tartsuk magunknál a bérelt autó iratait és visszavételnél ne felejtsük el azokat leadni.

Fontos, hogy az út előtt ellenőrizzük, milyen üzemanyagtípust kell beletankolni a kocsiba. Rövid távú bérlés esetén is tele tankkal kell visszaadni a járművet, így legalább egyszer szükséges tankolni, ezért jó, ha tudjuk az üzemanyagtípust.

A plusz költségek elkerülése végett, mindig ügyeljen az utastér tisztaságára. A Budget járműveiben, tilos a dohányzás és a kisállat szállítás. A szabály figyelmen kívül hagyásával takarítási díjat vagyunk kötelesek fizetni, amit a kaucióból fognak levonni.

Hosszabbítás

Amennyiben hosszabbítani szeretnék a bérlést, akkor azt javasoljuk, hogy írásban erősítésék meg az igényüket és érdeklődjenek, hogy milyen napi tarifával folytatódik a kölcsönzés. Ez azért fontos, mert az összehasonlító oldalakon más díjak vannak feltüntetve, mint a Budget.hu oldalán. Ha közvetítőcégen keresztül foglaltak és hosszabbítást kérnek, akkor azt kizárólag azon a felületen lehet meghosszabbítani. Ez esetben csak a Budgettől kapott biztosítás érvényes, ezért adott brókercégtől/összehasonlító oldaltól kell biztosítást igényelnünk. Ha nem volt közvetítő biztosítás a cégtől, akkor automatikusan folytatódik a budgetes biztosítás, nem kell külön meghosszabbítani.

Korábban adjuk le a kocsit

Az előre kifizetett bérleti díjnál a Budgetnek nem mindig áll módjában visszatéríteni a különbözetet akkor, ha korábban szeretnénk visszaadni az autót, ugyanis költség és a felelősség az ügyfelet terheli (ennek elkerüléséhez két nappal korábban történő törlés szükséges). Amennyiben a bérleti díjat nem előre fizették ki, hanem letétet raktak le, akkor a kölcsön befejeztével csak annyit fizet az ügyfél, amennyit használta az autót.

Baleset, károkozás, büntetések a bérlés alatt

Minden Budget bérlő kap egy assistance telefonszámot és e-mail címet, amin jelezheti, ha problémája adódik. Baj esetén ki kell tölteni a kárbejelentő lapot – ez a biztosítás miatt fontos. A külföldi állampolgároknak azt javasoljuk, ha nem egyértelmű a kitöltés menete, kérjék a rendőrség segítségét.

Amennyiben az autóbérlő okozza a kárt vagy a balesetet, de nem tölti ki a betétlapot, viszont a másik fél elismeri a felelősségét, akkor a javítási költség őket terheli.

Abban az esetben, ha a bérelt kocsit elszállítják, – és a bérleti szerződés a járműben maradt – akkor a honlapon feltüntetett nyitvatartási idő alatt, el lehet kérni a szerződés másolatát. Fontos, ha bármilyen probléma adódik, írásban jelezzük a Budget felé, hogy nyoma legyen a panasznak és visszakereshető legyen!

A büntetés minden esetben a bérlő állja, ezen felül még további 40 eurós adminisztrációs díj is terheli. A büntetést a kiszámlázáskor tételesen feltüntetjük, de a police.hu oldalon is megtekinthető a bírságok összege.

Ezekre figyeljünk a leadásnál

A kocsi leadása előtt, töltsük ki az autó állapotjelző, valamint check-out lapját. Ezzel nem csak a félreértéseket tisztázzuk, de a Budget munkatársainak is segítünk a gyors ügyintézésben. Az autót teli tankkal kell visszahozni és – bár evidensnek tűnhet – a kocsikulcsnak és forgalminak is meg kell lennie. Ha reptéren adjuk le az autót, akkor érdemes a Budget feliratot keresni és oda leparkolni. Mielőtt visszaadná a járművet, ellenőrizze, hogy minden személyes holmiját kivegye az autóból. A Budget nem vállal felelőséget az elveszett tárgyakért. Erősen ajánlott, hogy személyesen is ott legyünk a kocsi leadásánál. Bármilyen kérdés felmerülhet mindkét fél részéről, így praktikusabb személyesen megbeszélni. Az általános szabályzati feltételekben foglaltak szerint a nyitvatartási időn kívül leadott autó állapotáért a következő nap, reggel 8 óráig felelős a bérlő. Érdemes arra is figyelni, ha nem a bérautó parkolóban parkol az autó leadásakor, annak a költsége is a bérbe vevőt terheli.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budgetnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1114030924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása