Az autóbérlés folyamata – tanácsok a kocsifoglaláshoz

2018. április 26. 13:51 - Budget blog

Most induló sorozatunkban elmondjunk, hogy mire érdemes figyelni, amikor autót bérelünk. Az első részben az internetes foglalásról adunk részletes információt.

Kilenc darab hosszú hétvége van a 2018-as évben és a nyaralás időszaka is lassan beköszönt. A meghosszabbított hétvége, valamint a vakáció pedig lehetőséget nyújt az utazásra. Amennyiben nincs autónk, vagy nem megfelelő az adott túrához – pl.: kevés a csomagtér, kis méretű utastér– érdemes olyan autókölcsönző után nézni, amivel ideálissá tehetjük az utazást. Ha megszületett az elhatározás, hogy autót bérelünk, keressük fel a budget.hu honlapot.

Bérlés lépésről lépésre

Ha megnyitottuk a honlapot, az autókölcsönzés menüpontra kattintva kiválaszthatjuk az autó felvételének és leadásának a helyszínét, az országot, ahol megkezdődik a bérlés és a felvételi és leadási irodát. Magyarországon két iroda van: Budapesten a Liszt Ferenc reptéren és a Kassák Lajos utca 19-25. szám alatt. Ekkor kell megadnunk a bérlés kezdésének és végének az időpontját is. Érdemes a hozzánk legközelebb eső irodát választani, de ha kényelmesek vagyunk, akkor kiszállítást is kérhetünk, de ennek plusz költsége van.

A következő lépésben válasszuk ki a bérelni kívánt autót. A jármű kiválasztásánál leginkább a méretet kell figyelembe venni. Fontos, hogy ne márka alapján válasszunk, hanem az autó paramétereit vegyük figyelembe. A honlapon a felsorolt autók mellett szerepel a „vagy hasonló” opció. Ez a lehetőség azért ugrik fel, mert előfordul, hogy az elsőnek kiválasztott kocsit már nem lehet kibérelni az adott időpontban. Ugyanakkor nem kell elkeseredni, mert a hasonló jármű is jó: hiába más külsejű az autó; a teljesítménye, felszereltsége és a méretkategóriája ugyanolyan, mint amit először szerettünk volna kölcsönözni. A méret kiválasztásával kényelmesebbé tehetjük például a családi vakációt, amikor ideálisabb egy kombi választása, hogy elférjenek a csomagok, esetleg még a babakocsi vagy a több teret igénylő holmik is.

Mielőtt véglegesítjük az autóbérlést érdemes elolvasni a szerződési feltételeket, a félreértések elkerülése véget. Ez az „apróbetűs” rész, amit hajlamos az ember átugrani, ugyanakkor minden hasznos információ benne van a másodvezetői és az életkorral kapcsolatos információkról, a fizetési feltételekről, a bérautó külföldre viteléről, a foglalások törléséről és a "No Show" (nem átvétel) terhelésekről. Ezen felül még infót kaphatunk a biztosítási önrészekről és a bérlő felelősségéről, a kiszállításról és begyűjtésről, a szükséges vezetői engedély és személyi dokumentumokról, az utántöltési díjakról, az egyirányú utakról, az autó pontos felvételéről és leadásáról, valamint az extra felszerelésekről. Ennek az elolvasása mindössze pár percet vesz el az életünkből, de számos kellemetlenséget megspórolhatunk vele a későbbiekben.

Kártya használat, autópálya-matrica és akciók

Az autó kiválasztása után eldönthetjük, hogy milyen fizetési móddal rendezzük a bérlést: azonnali online fizetéssel vagy átvételkor fizetünk. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a bérleti díjat, bármilyen bankkártyára (online és a helyszínen egyaránt) kifizethetjük, ugyanakkor a letéthez szükséges összeget kizárólag csak Mastercard, Visa és American Express hitelkártyára, lehet terhelni. Enélkül nem tudunk autót bérelni! Utolsó lépésként a személyes adatainkat és az elérhetőségeinket kell megadni, illetve reptéri autófelvétel esetén érdemes a járatszámot megadni, mivel, ha késne az ügyfél, akkor megvárják a Budget munkatársai őt. Kiválaszthatjuk azt a légitársaságot, ahol törzsutasok vagyunk, ezzel pedig további kedvezményekben részesülhetünk.

A kocsi bérbe vétele után választható extra szolgáltatások: GPS, gyerekülés, másodvezető, gyerekmagasító ülés. A másodvezető fontos abban az esetben, ha ketten szeretnének vezetni. Ezt jelezni kell az autókölcsönző számára, hogy a szerződési feltételek és a biztosítási feltételek érvényben legyenek másodvezető esetén is. Ezenfelül még időszakos akciókkal is kedveskednek a bérlőknek (pl.: a magyarországi Unicredit bankkártyával rendelkezők 20 százalékos kedvezményt kapnak a foglalásukból.) A foglalás után fontos, hogy alaposan leellenőrizzük a visszaigazoló levelet, hátha esetleg valami elkerülte a figyelmünket. Ha még az autó átvétele előtt közbe jönne valami, akkor a törlési feltételekről érdemes tudni, hogy ingyenes törlésre 24 órával a bérbe vétel előtt van lehetőség.

A következő blogbejegyzésben a személyesen történő autóátvételről adunk bővebb információt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budgetnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8713871818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása