Ennyi időt „nyerhetsz” a gyorshajtással / Nem éri meg gyorshajtani!

2017. november 21. 11:56 - Budget blog

A tapasztalt vezetők már csak nevetnek vagy a fejüket ingatják, az olyanokra, akik a megengedettnél gyorsabban hajtanak, hogy minél hamarabb elérhessék a céljukat. De mennyit lehet nyerni a gyorshajtással és vajon mi történik akkor, ha bérelt, lízingelt kocsinkkal hajtunk, a megengedettnél nagyobb sebességgel? A Portfolio.hu összeszedte, mi pedig kiegészítettük. Mutatjuk!

pexels-photo-221284.jpeg

A gyorshajtások a személyi sérüléssel járó közúti balesetek közel 30 százalékáért felelősek. Ezeknek a baleseteknek csak egy része következik be a magyar autópályákon, ugyanakkor az adatokból egyértelműen kivehető, hogy az autópályákon bekövetkező balesetek legnagyobb hányadát a ráfutásos, utoléréses balesetek adják, amelyek bekövetkezéséért gyakran a gyorshajtás tehető felelőssé.

Ezért mindenképp elgondolkodtató, hogy megéri-e egy-egy autósnak az, hogy a megengedett sebességnél gyorsabban közlekedik, kockáztatva ezzel mások és saját testi épségét.

De pontosan mennyi időt spórol az, aki, 10, 20 vagy 50-70 km/h gyorsabban közlekedik az autópályán?

A portfolio.hu egy táblázatba gyűjtötte, hogy adott távolságokon mennyi időt nyerhet egy autós, vagy motoros, hogyha a megengedett 130 km/h-s tempónál gyorsabban közlekedik. Azt érdemes megjegyezni, hogy a "megnyerhető" idő számításakor a teljes útra vonatkozó átlagsebességgel kalkuláltak. Vegyük figyelembe azt is, hogy a ténylegesen "megnyerhető" idő eltérhet az egyes modelleknél annak függvényében, hogy a kilométerórája mennyire pontosan van beállítva.

portfolio.pngforrás: portfolio.hu

Összefoglalva a táblázatot kiderül, hogy például egy Budapest-Siófok távolságon, ahol nagyjából 100 kilométeres szakasz tehető meg szabályosan 130 km/h-s sebességgel, kicsivel több, mint 3 perc nyerhető, ha valakinek sikerül végig a 140 km/s átlagsebességet tartania. Sokan közlekednek úgy az autójukkal, hogy a tempomatot 150 km/h alá állítják, mert tartja magát a legenda, hogy a sebességmérők 155 km/h fölé vannak állítva, így pedig megúszhatják a büntetést. Nos, ezek az autósok nagyjából 6 percet nyerhetnek az imént említett 100 kilométeres távon. És vannak persze az igazán nagypályás versenyzők, akik 180-200 km/h-s sebességgel döngetnek gyakran az utakon, ők durván 15 percet, azaz mindössze negyed órát tudnának megtakarítani ezen az útszakaszon, hogyha nem kell folyton lassítaniuk a lassabban haladó, előzésbe kezdő járművek miatt.

És hogy mennyibe fáj nekünk, ha gyorshajtáson kapnak minket?

Ha sikerül elkerülni a balesetet, akkor a gyorshajtás büntetése (30 ezertől 300 ezer forintig terjedhet) még továbbra is áll. Ha pedig nem saját autóval, hanem mondjuk a cég flottájába tartozó vagy esetleg lízingelt, bérelt kocsiról beszélünk, akkor ez az összeg további adminisztrációs (bruttó 12 400 Ft) és bírósági eljárási díjat von maga után.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budgetnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9313324065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása