Top 5 autós filmek(szerintem)

2016. november 28. 09:06 - budgetnaplo

  1. Tolvajtempó (2000)

1.jpg

Nem hiszem, hogy a Tolvajtempó bárki emlékezetében egy kivételesen jó filmként maradt volna meg. Eleve a film sztorija sem túl eredeti: egy menő autótolvaj banda megbízást kap arra, hogy lopjon el 50 autót és meghatározott időn belül szállítsa le megbízójának, különben baj lesz. A banda könnyedén teljesíti a megbízást, természetesen az utolsó autóig…

A fakocka egyszerűségű, sablonos történet ellenére azonban a film egy kellemesre sikerült popcorn mozi lett, bár még Nicolas Cage és Angelina Jolie filmbeli jelenléte sem emeli ki a tucatfilmek közül. Ami viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy a sportautók szerelmeseinek a film igazi nyalánkság. A szebbnél szebb autók között jelentős szerepet kap többek között egy ’67-es Shelby GT 500-as is, ami szerintem minden olyan ember szívét megdobogtatja, aki kicsit is rajong az autókért. De akad az 50 autó között Porsche, Ferrari, Chevrolet, és Aston Martin is. A látványos autós üldözések és gyönyörű autók miatt érdemes bepótolni annak, aki esetleg még nem látta.

 

4.Mint a Villám (1990)

2.jpg

Kevesen tudják, hogy a filmet 1991-ben a legjobb hangkeverés kategóriában még Oscar díjra is jelölték, ami eleve arra enged következtetni, hogy „A” kategóriás filmről van szó. A sztori azonban itt sem éppen világmegváltó. A feltörekvő fiatal sofőr balesetet szenved egyik versenye során, majd a padlóról visszatérve próbálja meg a legrangosabb versenyt megnyerni. Az autós filmeknél megszokott sablonos történtet ellenére viszont a filmnek rengeteg pozitívuma van, ami kiemeli a tömegből. Tom Cruise ekkor még virágkorát élte, a film alatt dübörgő zene igazi adrenalinbomba és az autós jelenetek közben is átérezhető az a hihetetlen sebesség, amit a NASCAR pilóták átélnek egy-egy futamon.

Az egész film olyan erős ’90-es évekbeli hangulatot áraszt magából, amit a mai napig szívesen néz meg mindenki, aki vonzódik az autós filmek iránt.

  1. Halálos Iramban filmek (2001-)

3.jpg

Sokan felszisszennek a cím hallatán, hiszen megosztó „alkotás”-ról van szó. Izomszag, menőnek szánt béna poénok, és sokszor már idegesítő menőzés jellemzi a sorozatot. Szó szerint sorozat, hiszen javában készítik már a 8. epizódot, ami már eleve igazolja azt, hogy bizony van igény az ilyen filmekre is. A széria legutóbbi 7. része érte el azt a szintet, hogy már elkezdett önmaga paródiájába átmenni a film. Az autós üldözések olyan irreálisakká váltak, mint eddig soha, Dwayne Johnson nagyobbra gyúrta magát, mint egy kőbányai lakótelep és még Jason Statham is soknak tűnt az elpusztíthatatlan bérgyilkos szerepében.

Ha viszont úgy ülünk be ezekre a filmekre a moziba, hogy nem várunk el különösebb mélységet a történettől és nem számítunk Oscar díjas alakításokra, akkor biztos jól fogunk szórakozni. A film bőkezűen bánik a CGI animációkkal, ami érthető, hiszen nehéz lenne olyan kaszkadőrt találni, aki hajlandó például az egyik felhőkarcoló ablakából a másikba átugratni. A Halálos Iramban filmek egyértelműen a látványra fektetik a hangsúlyt, belső tartalom helyett. Bár a legutóbbi, hetedik rész záró képsorai erre is rácáfolnak, Paul Walker búcsújával.

 

  1. San Franciscó-i zsaru (1968)

4.jpg

A Steve Mc Queen főszereplésével, 1968-ban készült San Franciscó-i zsarut több dolog is kiemeli a többi film közül. Egyrészt a Halálos Iramban sorozat filmjeivel ellentétben itt nincsenek számítógép által animált CGI effektek, minden ott látható autós jelenet úgy történt a valóságban, ahogy látható a filmben. McQueen a filmben látható emlékezetes 12 perces autós üldözést is saját maga csinálta, kaszkadőr nélkül. Az általa vezetett autó pedig egy 1968-as Ford Mustang GT volt, amivel együtt McQueen tökéletesen megtestesítette az akkori férfi ideált.

Remek történet, karakteres szereplők, és igazi ’60-as évekbeli retro hangulat jellemzi a filmet, ami a mai napig kötelező alkotás a filmek és autók kedvelőknek.

  1. Párbaj (1971)

5.jpg

A listán szereplő filmek közül a Párbaj az egyetlen, amelyben nem láthatunk csillogó, drága autó különlegességeket, sem profi módon vezető macho főszereplőket. A film története szerint egy hétköznapi polgár, Dennis Weaver épp egy üzleti úton van, amelyhez egy kietlen prérin kell keresztül áthaladnia. Útja során összetűzésbe kerül egy hatalmas kamionnal és onnantól kezdve gyakorlatilag a teljes film Weaver és a névtelen kamionsofőr hajszájára épül.

A történet így leírva nem tűnik sem bonyolultnak, sem izgalmasnak. A rendező, Steven Spielberg neve viszont ezúttal is garancia arra, hogy nem fogunk unatkozni a film közben. Annak ellenére is, hogy a Párbaj Spielberg első filmjei között volt.

Az alacsony költségvetésű film mára igazi klasszikussá vált.

 

Az persze ízlés kérdése, hogy kinek melyik film tetszik jobban és hol helyezné el egy ranglistán. Bármelyik is a kedvencetek, ne próbáljátok meg utánozni a filmben látott kunsztokat! Ha pedig esetleg úgy érzitek kimaradt valamelyik emlékezetes autós film a listából, írjátok meg kommentben, hogy szerintetek melyik az.

Archer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budgetnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7411969493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása