Az autóbérlés folyamata – nemzetközi autóbérlés

2018. július 31. 15:20 - Budget blog

Külföldi utazás során – legyen szó magán vagy üzleti útról – előfordulhat, hogy kocsit kell bérelnünk. Ilyen esetekben az autóbérlés folyamata nagyban megegyezik a Magyarországon bevett ügymenettel.

 

Távoli ismeretlen tájak felfedezéséhez, vagy csak városon belüli utazáshoz, optimális, ha külföldön van bérelt autónk, így nem kell fél országokat átszelnünk saját gépjárművünkkel. A külföldi autóbérléshez feltétlenül szükséges legalább egy éve meglévő jogosítvány, dombornyomott hitelkártya – Mastercard, Visa vagy American Express – valamint a kártyán lévő, megfelelő mennyiségű fedezett. Ez utóbbi országtól függően változhat. Ha a fenti feltételek adottak, akkor két opciónk van a foglalásra: közvetlenül az autókölcsönzőnél vagy egy úgynevezett aggregátor oldalon keresztül, ahol több bérlőtársaság oldal ajánlatai közül tudunk válogatni.

Ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni

Miután kiválasztottuk a megfelelő felületet, az alábbi dolgokat érdemes szem előtt tartani:

·         Mit tartalmaz az ár?

·         Milyen biztosítási feltételeket tartalmaz? – összevetve az utazáshoz kötött biztosítással

·         Mekkora a lopási és törési önrész?

·         Van-e a járművön kilométerkorlátozás?

·         Nyáron érdemes megnézni, hogy klimatizált-e a bérelni kívánt autó?

·         Megfelelő-e a kocsi csomagtartó mérete?

·       Milyen egyéb plusz költségek/szolgáltatások jöhetnek rá a kölcsönzési díjra, amik nincsenek feltüntetve az árban (gyakori példák: másodvezetői díj, navigáció, gyerekülés, hólánc, téligumi felár, autópálya díjak, üzemanyag, kiegészítő biztosítások, határátlépési díj stb.)

·         Van-e a bankkártyán vásárlási limit? Gyakran azért hiúsul meg a kölcsönzés, mert a beállított limit miatt, a kölcsönzőcég nem tudja letétbe helyezni a kívánt összeget. Ilyenkor célszerű megemelni a vásárlási limitet a kölcsönzés előtt.

Gyakran előfordul, hogy az ígéretesnek tűnő ár mögött az adott autókölcsönző nincs jelen a reptéren, hanem valamilyen transzferszolgáltatással, vagy taxival lehet eljutni az adott bérlőpontig. Ilyenkor célszerű megnézni, hogy a többi autókölcsönzőnek van-e az adott repülőtéren közvetlen irodája.

Fogalmak, amikkel jó, ha képben vagyunk

Határátlépési díj: tartalmazza, hogy a bérelt autóval átléphetjük az országhatárt. Ha a bérlő nem jelzi a határátlépést és a kocsival történik valami, akkor a biztosítási feltételek és az assistance szolgáltatás sem érvényesek.

Másodvezető opció: abban az esetben, ha a bérlőn kívül további személy/személyek is szeretnék vezetni az autót. Ezt a bérlés elején érdemes jelezni, ilyenkor a második sofőrre is érvényes a kötelező biztosítás.

Kiegészítő biztosítások Európán belül: a autókölcsönzési díj tartalmazza az alapbiztosítást, ami azt jelenti, hogy egy adott összegig a bérlő felel a kocsiban keletkezett károkért, lopás esetén is. Ez kategóriánkként változhat, pár száztól a több ezer euróig terjedhet ez az összeg. Ez az összeg csökkenthet, ha kiegészítő biztosítást kötnek, aminek két lépcsős napi díja van: önrész csökkentő vagy önrész kiváltó. A kiegészítő biztosítás esetén fontos ellenőrizni, hogy szélvédőre vagy gumiabroncsra kiterjed-e, vagyis, hogy milyen összegben felelünk a károkért. Az önrészek mértékét fontos előre tudni, mert dombornyomott hitelkártyán plusz egy tankbenzinnek megfelelő összeget zárolnak törés és lopás esetén a kölcsönzők. Fontos, hogy kompokra nem terjed ki a biztosítás a kölcsönzők esetében. (Célszerű meggyőződni, hogy a kompnak van-e biztosítása)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://budgetnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1014153467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása